Музикалният фестивал „Варненско лято“ събира меломаните от утре

19:11, 17 юни 16 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100 дни ще продължи тазгодишното юбилейно издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. В програмата са включени 46 събития, разделени в шест жанрови модула. Фестивалът ще навлезе официално в своята 90-годишнина утре. Юбилеят ще бъде тържествено отбелязан при откриването на фестивала, което ще събере ценителите на класическата музика в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Точно в 20 ч. пред публиката ще излязат изпълнителите от Варненската филхармония, водени от диригента Джанкарло де Лоренцо от Италия, и ще представят по утвърдена традиция Българска рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров. Знаковата творба е звучала на Първите летни народни музикални тържества през 1926 г. и днес е музикална емблема на фестивала. Ще последват Концерт за тромпет и оркестър от Васил Казанджиев със солист Мирослав Петков и сюитата La strada („Пътят“) от Нино Рота.

Следващият концерт, включен в програмата „Симфонична и камерна музика“, е в неделя от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. С него стартира поредицата от интересни първокласни камерни прояви. Кларинетистът Дарко Брлек от Словения и варненският струнен квартет „Добри Христов“ в състав Красимир Щерев - цигулка, Евгения Паскова - цигулка, Румяна Петрова - виола, и Ваня Николчева - виолончело, ще представят творби от Волфганг Амадеус Моцарт.

Повечето от концертите на ММФ „Варненско лято“ ще бъдат пряко излъчвани от Европейския съюз за радиообмен EBU в 40 града на стария континент, съобщи Руми Петрова от организационния екип на фестивала, а концертът за откриването на фестивала ще бъде излъчен пряко от БНТ.

Фотоизложбата „Варненско лято“ през погледа на Росен Донев“ пък ще бъде открита също в неделя от 20 ч. в Градската художествена галерия. Един от най-уважаваните български фотографи е подготвил 21 пана с около сто фотографии, свързани с последните 21 години от историята на музикалния фестивал. Той е поканен през 1995 г. от тогавашните организатори от дирекция „Култура и духовно развитие“ при община Варна да документира всичко, случващо се на фестивалните сцени. „Живея от „Варненско лято“ до „Варненско лято“, времето ми е разпределено и съобразено с фестивала. За мен „Варненско лято“ е моята Нова година“, споделя Росен Донев и не крие щастието си, че има възможност да общува с любимото си изкуство - музиката.

Билетите за концертите от програмата на ММФ „Варненско лято 2016“ са от 5 лева с ВИП билети от 20 лева. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама