Горещо време, оранжев код и до 40 градуса в Русенско

07:26, 19 юни 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И днес времето в Русе и региона ще бъде горещо, сочат прогнозите за деня. Отново е обявен оранжев код, като максималните температури в следобедните часове ще достигнат 38-40 градуса.

Според Националния институт по метеорология и хидрология в неделя на отделни места ще има валежи, придружени с гръмотевици. Количествата ще са до 5 л/кв.м, но не са изключени и локални валежи в по- големи количества. В понеделник вероятността за валежи е малка.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни се очаква нивата на наблюдаваните реки да продължават да се понижават или да останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 19 и 20 юни водните количества да бъдат около средно многогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще продължат да се понижават и ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водното количество в долното течение на реката на 19, 20 и 21 юни да бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни водните нива във водосбора ще продължат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав в българския участък бележи тенденция към повишаване. Прогнозата за водните стоежи при Русе за 20 юни е за покачване с 42 cm, очаквано ниво- 424 cm

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама