Празнуват с курбан Свети дух в търговищкия квартал Въбел

07:27, 19 юни 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционния празник Свети дух ще  бъде отбелязан утре в търговищкия квартал Въбел. С него местните хора поставят началото на летния сезон, който от векове е най-важен за земеделските стопани.

Празникът ще започне от 9 часа, с отслужване на Света литургия в храм „Света Троица” и ще продължи с празнична фолклорна програма пред читалището. Следва най-важната част – освещаване на курбана.

Традицията да се дава курбан датира от незапомнени времена. Най-старите жители на Въбел разказват, как са се подготвяли и са посрещали безброй гости от съседни села и градове. Почти всяко семейство отглеждало агне за празника, а специална, сборна комисия събирала продукти за курбана.

Най-важна от всичко обаче била рецептата за курбана, или както тук го наричат „геренска яхния“. Тя се предавала от по-възрастните жени на по-младите. Вкусът й е типичен и уникален и всяка промяна се приемала отрицателно от населението. Преди години яхнията била приготвена от професионален готвач, но вкусът бил променен и хората се възпротивили.

За празничната трапеза задължително се приготвяли жито и питки.

Тази година за курбана са подготвени три агнета, но се очаква дарители да дадат допълнително животни за здраве и берекет.

За да е празникът още по-весел, от читалището са подготвили празнична програма с участието на местни фолклорни формации и гости, сред които „Руски клуб“- Търговище и Клуб „Джумалийци” . Началото е в 18:30 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама