Детско-юношеската опера направи мюзикъл по комикси

07:51, 19 юни 16 / Култура 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По мотиви от популярната поредица вестникарски комикси „Малкото сираче Ани”, която започва през миналия век и завършва чак през 2010 г., е създаден най-новият спектакъл на варненската детско-юношеска опера при Общинския детски комплекс и Държавната опера – Варна. Премиерата на мюзикъла „Ани“ е утре вечер на основната сцена на Театрално-музикалния продуцентски център.

Постановката, подкрепена от общинския фонд „Култура“, е по музика на  Чарлз Стрaус и либрето на Томас Миен. Текстът на песните е на Мартин Чарнeн, а преводът от английски е направен от Евгения Кръчмарова. Правата са предоставени от Международния музикален театър.

Мюзикълът е подготвен от Ганчо Ганчев – диригент-постановчик, Емилия Петкова – режисьор-постановчик, Тодор Игнатов - сценография и костюми, Миглена Шишева - хормайстор и корепетитор, Денко Стоянов – хореография, Галина Станишева - вокален педагог, Петя Петкова - театрален педагог, и Бистра Бъчварова - балетен педагог.

Първата постановка на мюзикъла е от 1977 г., а през 1982 г. сюжетът е пресъздаден във филм на Джон Хюстън. Независимо в какъв жанр е неговият римейк, всеки път е базиран на  надеждата и вярата на едно дете в утрешния ден – сиропиталище в Ню Йорк сити, 1933 г. Сред многото бездомни, гладни и бедни деца е Ани – само на 11 години. Няма си нищо, няма си никого, само смачкана бележка, четена безброй пъти, половин медальон и надежда. Надежда, че утре „Ще има слънце! Ще издържа до утре. Каквото и да става. До утре!“  Утре ще прогони мъглата и тъгата. Утре  ще се усмихне на слънцето. Утре ще намери родителите си...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама