Рекордни разходи за производство на пшеница в Добруджа

07:52, 19 юни 16 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рекордни разходи за производство на декар пшеница са направени до този момент в Добруджа. Причините са необичайните климатични аномалии, предизвикали редица болести и поява на неприятели. Това заяви пред журналисти проф. Николай Ценов - селекционер с дългогодишен стаж, автор е на десетки сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт. Сега продължава селекционната си дейност в частна фирма. Анализът му показва, че заради влагата и ниските температури, жътвата ще закъснее. По думите му, колкото повече се приближаваме към жътвата, ситуацията ще става все по-зле. Причините са аномалиите – студено през нощта и топло през деня, на по-влажното за нашата географска ширина време с мести превалявания, което доведе до развитието на много болести. “Вече се говори за 20-30 лева разходи на декар, което никак не е малко“, каза селекционерът. Той не очаква цената на житото от нова реколта да се увеличи, тъй като в световен мащаб, засега, има само 5-6 млн. тона реколта по-малко в сравнение с миналата година, която е рекордна.

С приближаването на жътвата очакванията му са, че реколтата ще е по-слаба от миналогодишната. „Това, което се вижда, не е много добро. Малка част от посевите в Южна България са в добро състояние“, каза проф. Ценов.

Той обясни, че е трудно да се даде прогноза за реколтата за цялата държава. Надява се, че тя ще е близка до миналогодишната, когато бе рекордна. Втората след 1989 г. – около 5 млн. тона пшеница.

Вероятно, има поне 25 процента остатъчни от миналогодишна реколта количества. Фермерите до последно се надяват да успеят да реализират на по-добра цена преди новата жътва. Прогнозата му е, че стартовата цена в начало на жътва ще е 230-250 лева за тон.

Проф. Ценов счита, че българската селекция има качества да се справи с аномалиите в климатичните условия. Българските сортове пшеница стават все по-добри, те са по-приспособени, по-устойчиви са на болестите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама