Църквата чества големия християнски празник Петдесетница

09:12, 19 юни 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Българската православна църква чества големия християнски празник Петдесетница, а на следващия ден отдава специална почит на Третото Лице на Света Троица - Дух Светий.

На осмата неделя след Великден се отбелязва християнският празник Петдесетница. Той е винаги в неделя. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква.

На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Ерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай.

Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Иисус Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата на всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици.

Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил тържествен и радостен, в Йерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама