В началото на 90-те е готвен атентат срещу американското посолство в София

10:29, 19 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичен акт е готвен срещу американското посолство в София в началото на 90-те години, разкри в предаването „Тази събота” по bTV бившият разузнавач генерал Тодор Бояджиев, който по това време е станал първият главен секретар на МВР. Бояджиев беше и депутат от левицата.

 „Това беше преди началото на „Пустинна буря”, военната операция срещу Ирак. Тогава се появи ад хок - несъществувала никога преди това група, в която имаше палестинци, араби, японец от японските червени бригади, пари от Латинска Америка от наркокартелите. Все още обаче имаше българско разузнаване и контраразузнаване и беше доловен сигналът, че има такава група, която готви удар в София”, обясни той.

На въпрос защо точно София е станала мишена, той посочи, че се е оказало, че в България е било по-лесно да бъде организирано.

„В България беше внесена ракета, която трябваше да бъде изстреляна. Беше намерена площадка, апартамент с пряка визуална връзка с американското посолство”, каза още ген. Тодор Бояджиев.

Днес генерал Бояджиев вярва, че негова мисия е да обясни чрез книгите си разликата между ченге и разузнавач . В поредната му книга от две части „Наръчник на шпионина", дори дава практични съвети към бъдещите разузнавачи. Книгата започва с изненадващ тест: „Годен ли сте за шпионин?".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама