Здравни инспектори искат повече правомощия и по-високи глоби за пушене

11:05, 19 юни 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Глобите за неспазване на забраната за пушене на обществени места трябва да се увеличат. Необходими са и повече правомощия на инспекторите. Това заяви за пред Нова тв  Дора Антова от Регионалната здравна инспекция в София.

Тя посочи, че има обекти, в които забраната се нарушава многократно. Глобата в такива случаи е от 5 до 10 хиляди лева за заведението.

Разказа обаче, че дори в заведението да има дим и фасове, ако не се установи някой, който пуши, те не могат да напишат акт. Често в нощните заведения пък охраната не ги допуска, докато не дойде управителят. Имали случай дори ди джеят да предупреди да се гасят цигарите, защото идва проверка.

В същото време обаче в репортажа си Нова тв показа, че денонощният телефон не работи нищо през нощта, нито в събота – включва се секретар. Антова обясни, че сигналите се обработват чак на следващата сутрин, защото е трудно „организационно” да се реагира.

Бившият здравен министър Стефан Константинов посочи, че като цяло забраната се спазва. „Имаме изключителен прогрес.Това обаче се дължи на доброто желание на хората, а не толкова на контрола, който е символичен”, обясни той. Допълни, че настоящият министър Петър Москов също е нарушител, тъй като в репортажи от кабинета му се вижда, че пуши там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама