Намалял ли е наистина мигрантския поток към България

12:20, 19 юни 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално се твърди, че имиграционният натиск към България е намалял с 30 % през първите 5 месеца на годината в сравнение със същия период от 2015 г. Това го доказва и броят на делата за незаконно преминаване на границата, които се гледат в Районен съд Свиленград. Според справката, която Topnovini.bg направи от сайта на съда излиза, че през миналия месец са били гледани едва 20 дела, докато миналата година процесите са били в пъти повече. Към момента в бежанския лагер в Харманли има около 200 души. Капацитетът му е за близо 5 000 души.  

Преди ден вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни на Капитан Андреево, че натискът по българските граници наистина е намалял, но това не трябвало да се приема като даденост. Затова и най-вероятно утре ще бъде оповестено, че ще използваме помощта, която Полша ни подава като изпраща техни граничари по българските граници. Дали обаче броят на мигрантите е намалял е доста спорно, въпреки уверенията на властите.

През последните няколко месеца се наблюдава тенденция чужденците, които искат да емигрират в Западна Европа, да бъдат залавяни не на т.нар зелена граница, а във вътрешността на страната.

Само преди десетина дни бе задържана група от 37 души в местността „Изворът на Белоногата“ край Харманли. Случаят не бе оповестен от МВР. Преди това бе арестувана и група от 25 човека в двора на харманлийска църква. Освен това хасковските криминалисти закопчаха група в гората край село Брягово. В петък журналисти, които пътуваха към Капитан Андреево станаха свидетели на чужденци, които са преодолели оградата по границата. Нелегалните бяха задържани от МВР.

Излиза, че предпазната ограда не спира потока. Властите сочат, че за първите 5 месеца на 2016 г са били заловени 1860 души.

Хората в пограничните свиленградски села твърдят, че сега е по-спокойно. И припомнят, че миналата година са ставали свидетели на арестуването по 200 души на ден. Жителите на селата обаче са категорични, че оградата не е достатъчна преграда и разказват, че дори не е необходимо да се срязва теленото съоръжение. Допълват, че чужденците използвали водни тръби, които минават под оградата, за да влязат в България.

Дали ще влезе споразумението с Турция, по силата, на което трябва да върнем 200 души, все още не се знае. Засега от южната ни съседка има мълчалив отказ.  Нищо не се казва и затова дали турския президент Ердоган ще изпълни заканата си да наводни Гърция и Турция с бежанци.

В момента по информация на българските служби край Одрин има около 1 500 души, които искат да напуснат Турция в посока България или Гърция. В интервю за Topnovinni.bg братът на режисьора Нидал Алгафари – Басел казва, че мигрантите не искат да остават в страната ни, а че искат да пътуват за Германия, Швеция, Дания. Вътрешният министър Бъчварова пък заяви пред журналисти, че не разполага с информация за групата от 1 500 души край Одрин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама