Атентатите в Брюксел подготвяни половин година

14:40, 19 юни 16 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атентатите от 22 март в Брюксел са били подготвяни поне половин година, показват данни от белгийското разследване, предаде БТА.

В петък бе задържан предполагаем осми съучастник на извършителите на терористичния удар, приятел от детинство на шахида, който се взриви в метрото. Задържаният е белгийски гражданин, работил на летище "Завентем" и имал достъп до кабините на самолетите като служител на фирма за кетъринг.

В компютъра му са открити две съобщения, които правят пряка връзка с атентатите. В първото се посочва, че полети от Брюксел за САЩ, Израел и Русия има всеки вторник. Във второто съобщение от октомври миналата година пише: "Един от нашите братя ще действа на 22 март 2016 година".

Според следователите съобщенията доказват, че е съществувало ясно намерение за нанасяне на удар по Белгия.

На 22 март три бомби се взривиха на летище "Завентем" покрай гишетата за регистрация за полети в посочените три направления. Загинаха 32 души, а около 300 бяха ранени.

По-рано тази година, на основата на показанията на задържани предполагаеми терористи, изникна версията, че атентатите са били планирани за Франция, но в последния момент терористите решили да се взривят в Брюксел, защото така им било по-лесно. Новите данни опровергават "случайния" удар по Белгия, коментира агенцията.

Междувременно, след поредната антитерористична операция в страната в събота от задържаните първоначално 40 души в ареста остават само трима, съобщиха вчера белгийските медии. Няколко издирвани и вероятно опасни предполагаеми терористи не са били открити при операцията. Не са намерени оръжия и взривни вещества.

В събота в Белгия бяха извършени около 40 обиска на адреси и на 150 гаража на територията на цялата страна. Причината бе прехванат телефонен разговор, от който става ясно, че терористи са възнамерявали да ударят място, където се събират футболни запалянковци, за да гледат мача на белгийския национален отбор на европейското първенство във Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама