Пространството около съборилата се къща на ул. „Велчо Джамджията” е обезопасено

16:07, 19 юни 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пространството около съборилата се стара къща на улица „Велчо Джамджията” във Велико Търново е обезопасено. Със съдействието на единия от двамата собственици на сградата край имота е поставена релефна ламарина, която обхваща както постройката, така и тротоара. Водачите на автомобили и пешеходците следва да преминават с повишено внимание покрай къщата на ул. „Велчо Джамджията” и да се съобразяват с пътните знаци.

Община Велико Търново ще търси отговорност за вреди заради рухналата къща, която се намира до кръстовището на улиците „Велчо Джамджията”, „Иван Вазов” и „Никола Пиколо”. От местната администрация заяви, че в продължение на една година са били правени опити за спасяване на сградата паметник на културата. През целия този период другият съсобственик на имота не е изпълнявал предписанията за укрепване и обезопасяване. За връчването на уведомленията компетентните служители от общинската администрация дори са се нуждаели от съдействието на органите на МВР.

Заради лошото състояние на сградата, в началото на този месец бе свикана разширена комисия за набелязване на мерки. В нея участваха представители на различни институции, сред които Общината и Министерството на културата. Издадена е заповед за принудително премахване на къщата, а срокът за изпълнение от страна на съсобственика е три месеца. Цялата процедура е проведена след положително становище от Министерството на културата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама