КНСБ настоява за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с до 20%

16:09, 19 юни 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Увеличението на доходите няма алтернатива. Всички други приказки остават на заден план, ако искаме да има българи в следващите години. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР. По думите му в България има около 500 000 работещи бедни, което е огромен процент.

Исканията на синдикатите са за поне 10-15% увеличение на всички заплати в бюджетните системи, като има приоритетни сектори, които могат и би трябвало да получат дори 20% увеличение.

„Частният сектор смятаме, че продължава да изостава. Едно увеличение между 10 и 12% е поносимо и това ще бъде нашата оферта за минималните осигурителни доходи за тази година“, обяви той.

По думите му, ако това не се случи, голям брой български граждани няма да могат да си плащат енергийните сметки при либерализацията на пазара.

Шефът на най-големия синдикат у нас допълни, че предложението на синдиката за минималните осигурителни доходи в частния сектор е за увеличение на заплатите между 10 и 12%.

Според него 30% от българите живеят с доход на лице от домакинството под прага на бедността. Част от тях са пенсионери, но имало и много други работещи. По-големият проблем обаче бил, че работещите българи продължават да получават изключително ниски възнаграждения в огромната си част.

„Още по-големият проблем е, че просто гласуват с краката си и напускат държавата. Между 48 000 и 60 000 всяка година се изселват от нашата мила родина – предимно млади или добре образовани хора в активна възраст, които обезлюдяват пазара на труда драматично“, описа картината Пламен Димитров.

Исканията на КНСБ са от 2017 г. да бъде въведена ясна минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си, която да е в съотношение 1.5 пъти минималната работна заплата за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама