Над 800 участници посрещат на Еньовденски събор на Старозагорските бани

16:42, 19 юни 16 / Любопитно 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година, курортното селище Старозагорски  минерални бани посреща десетки фолклорни групи, които ще се включат в Традиционния събор на първата жътва, билко - и водолечението, и здравословното хранене по повод Еньовден. Тазгодишното  издание на празника събира над 800 участника и ще се проведе в три дни, в централния парк в селото.

Началото на празненствата ще бъде дадено на 24 юни, от 19.00 часа, когато публиката ще поздравят шест рок групи. През нощта срещу Еньовден, който има желание, ще може да преспи в символичния палатков лагер, за да може да посрещне изгрева и първата роса, за която се смята, че е най-лековита.

Босоногото хоро, символ на Еньовден, ще се извие с изгрева на слънцето на 25 юни. Малко по-късно ще започне заплитането на традиционния венец от свежи билки и цветя.

Песни и танци на състави от всички читалища и клубове от селата, съорганизатори, както и от областите Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Пазарджик и други, ще радват жителите и гостите на Старозагорските  бани. Съборът няма състезателен характер. Над 40 групи общо са заявили участие до този момент, съобщиха организаторите.

В деня на празника ще има още нареден „Селски двор“, който ще разкрие колорита на българския бит, изложби  на храни, приготвени от жито и пшеница.  „Чаршия на занаятите“ ще събере отново майстори от цяла България, които ще покажат творбите си. За първи път, в специално обособен кът, ще има изложба посветена на каракачанското  куче.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама