Международен фестивал „Северина” се проведе през уикенда в Русе

17:00, 19 юни 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Български, румънски, арменски и турски танци гледаха русенци днес. Международният младежки фолклорен фестивал „Северина” се състоя в два дни - 18 и 19 юни. Организатор на събитието беше Общински младежки дом Русе, с финансовата подкрепа на Община Русе, по програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Във фестивала участие взеха девет състава, от които два румънски, един арменски и един танцов състав за турски фолклор. Домакини на фестивала бяха Фолклорно танцово студио „Зора” към ОМД с ръководител Мъгърдич Астхигян, съобщават още от пресцентъра на общината.

На 18 юни фестивалът беше част от съпътстващите събития на русенския карнавал. Домакините и танцьорите от Питещ, Румъния се включиха в дефилето, а след това показаха танцовите си умения на фолклорна сцена. Интересна среща на ръководителите на съставите се проведе рано сутринта в неделя в младежкия дом.

Всеки от тях представи танцовото си студио, като гостите от Гюргево споделиха, че имат много бъдещи участия в Русе. Групата за изворен фолклор „Славейче” се похвали, че през 2010 г. са станали част от нематериалното наследство на Юнеско с обредния си танц „Надиграване на боенци”.

На срещата, ръководителите на съставите споделиха своя опит и обсъдиха бъдещи съвместни проекти. Група „Тривале“ от Културния център в Питещ отправи покана към фолклорно тонцово студио „Зора“ за участие в техен международен фолклорен фестивал. Началото на фестивала бе дадено от домакините с „Русчуклийска празнична сюита”.

На сцената се изявиха 120 танцьори, които представиха по няколко танца. Всеки един от съставите получи грамота и плакет за участие във фестивала. А накрая всички танцьори заформиха голямо дунвско хоро, към което се присъединиха и гостите от публиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама