НАСА откри нова планета, българин е в екипа на откривателите

19:09, 19 юни 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българин, който е докторант по астрофизика в университета „Джон Хопкинс“ беше обявен за водещ автор в изследване на НАСА, което откри най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита около две звезди, съобщава Sofia Globe. Веселин Костов води групата експерти, които откриват новата планета и я наричат Кеплер. Изследването и начинът, по който е била открита е  публикувано в Astrophysical Journal.

Костов завършва бакалавърска степен по физика в Софийския универстет през 2002г. След това той минава през класове по астрофизика в университета в Оклахома, както и в Колумбийския университет. Докторант е по астрофизика в универстета „Джон Хокинс“.

На 13 юни НАСА обявява, че е открила нова планета, която нарича Кеплер – 1647, която обикаля около две слънца.  Новата планета е открита от екип от астрономи от изследователския институт към НАСА Goddard Space Flight Center в Мериленд. Другата част от екипа са експерти от университета в Сан Диего, Калифорния. Те използват специален телескоп, с който успяват да идентифицират новооткритата планета. Откритието е предсвено в Сан Диего на среща на астрономите в САЩ.

Екипът обяснява, че планетата Кеплер е на 3700 светлинни години от земята и е на около 4,4 билона години в сравнение с възрастта на нашата планета. Изследването показва, че двете звези, около които обикаля планетата си приличат със слънцето, като едната от тях е по-голяма от панетата Земя, а другата е по-малка. Кеплер е със същия състав и размери като планетата Юпитер, което я прави най-голямата откривана планета до момента.

Този тип планети са известни като „циркулиращи планети“, или такива, които се движат в орбита около две здезди. Учените я сравняват с планетата на Люк Скайуокър от кинолентата „Междузвездни войни“. По време на изследването на Кеплер, астрономите  установяват, че на моменти яркостта ѝ намалява, което според тях означава, че около нея минават други звезди, който засенчват светлината ѝ.

„Намирането на планета, която се движи около две здезди е много по-трудно от намирането на такава, която се движи около една звезда“, заявява в доклада си един от астрономите в изследващия екип Уилям Уелш.

„Много е интересно, че откриването на толкова голяма планета ни отне толкова много време, защото е много по-лесно да намериш голяма плането отколкото малка. Предполагам, че това е защото времето, за което Кеплер изминава пътя, по който се движи е много дълъго“, допълва астрофизикът Джеръми Орос.

Учените установяват, че едно пълно завъртане на новооткритата планета се случва за 1107 дни, което е повече от три години на земята. Това е и най-дългото завъртане на планета около оста ѝ установявано до сега. Както Юпитер така и Кеплер е огромно кълбо от газ, което я прави невъзможна за живот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама