Отварят хипи базар в навечерието на Джулая в Пловдив

20:05, 19 юни 16 / Любопитно 25 669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Духът на 70-те ще се пренесе в Пловдив на 30 юни с второто издание на Hippie Bazar в градината на Kinokafe. Вечерта преди посрещането на Джулай морнинг, от 17 до 20 часа, подобно на хипи маркетите на остров Ибиза, ще бъде изложена специална селекция от хипи дрехи и аксесоари, винтидж накити, цветни и рошави коси, расти, плитки, цветя, големи очила.

През 60-те години на миналия век хипи културата "еволюира" от бийт движението и това до голяма степен се дължи на променените нови музикални вкусове от джаз към рокендрол. На 6 септември 1965 г. в своя статия Майкъл Фелън за пръв път използва думата "хипи", която започва да се използва масово в медиите две години по-късно. Център на хипи движението стават Лос Анджелис и Сан Франциско, а Калифорния се превръща за хипарите в нещо като бленувана страна.

Едно от най-култовите места в този смисъл става Хейт-Ашбъри в Сан Франциско, където хипитата се сбират, провеждат спонтанни музикални и театрални представления и пърформанси и го обявяват за своя "свободен град". През 60-те години там живеят "Джеферсън Аърплейн", "Грейтфул Дед" и Джанис Джоплин. Хейт-Ашбъри достига най-голямата си популярност през лятото на 1967 г. (обявено за "Лято на любовта"), когато 75 000 младежи се събират там, за да заявят открито новото движение, обединено от музиката, наркотиците и бунта срещу системата. По същото време хит става песента на Скот Макензи San Francisco (be sure to wear flowers in your hair).

Характерно за философията на хипитата е, че не са организирани и не приемат насилието. В центъра на битието поставят любовта. Присъединяващите се към хипи движението младежи търсят общество, в което е възможно да обичаш и да бъдеш обичан. За свои кумири хипитата провъзгласяват Исус, Буда, Махатма Ганди и св. Франциск Азиски.

Тяхна емблема са цветята, символизиращи красота и яркост, дивост и примитивизъм, откритост и естественост, стремеж към мекота, ненасилие, любов към цялата природа и, както утвърждават хипитата, към "райско-телесното". Това се откроява и в характерният начин на обличане и множеството символи, подчертания вкус към цветното и свободните кройки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама