Томислав Дончев: Илюзия е да мислим, че в проектите по европейски програми няма грешки

21:16, 19 юни 16 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Илюзия да се мисли, че при близо 12 хиляди проекта от стария програмен период и още няколко хиляди от програмата за селските райони е възможно да няма грешки. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Беновска пита" по "Канал 3". Коментарът му е по повод скандала, който се разрази през изминала седмица между БСП и ГЕРБ заради спрени пари по програмата за селските райони.

От БСП обявиха информацията в началото на седмицата, а министърът на земеделието Десислава Танева я опроверга. Ден по-късно обаче от Европейската комисия потвърдиха, че има спрени плащания по две програми.

Дончев обясни, че няма нищо лошо в започналите проверки на ДАНС в държавен фонд "Земеделие". "Сигнали идват от всякакви източници, всеки сигнал се проверява и една проверка не е повод за сензации. Само чрез проверки можем да сме спокойни, че ако има грешка, тя се хваща", обясни той.

"Драма има тогава, когато държавата не е способна да се справи и не ги хваща, а най-страшният вариант е когато държавата е съучастник в този процес", каза Дончев.

По думите му на такава държава се въвежда процедура за блокиране на европейското финансиране.

"По-леката процедура е интеръпшън, тоест временно прекратяване на плащанията, а по-тежката е съспенжър, където плащанията се замразяват трайно", посочи Дончев.

Извън това кореспонденция с ЕК се води постоянно от типа на това дали по някаква приоритетна ос трябва да бъде наложена финансова корекция, когато има открити нарушения, това е нормално.

Томислав Дончев оспори изказаното от експремиера Орешарски мнение, че "през този програмен период сме се справили много по-зле от предишния". Вицепремиерът беше категоричен, че това нещо може да се провери, а истината е, че разликата в темпа на плащанията сега и преди е значителна и тя не е в полза на предишния кабинет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама