Превозвачи блокират митницата в Пловдив заради събиране на такси за преминаване

06:59, 20 юни 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на международните превозвачи предприема  протестни действия пред административната сграда на митница "Пловдив". Това става ясно от декларация до медиите, в която превозвачите изразяват възмущението си от липсата на решение от страна на Агенция "Митници" на проблема с продължаващия вече няколко години неосигурен свободен достъп за товарни автомобили до митница "Пловдив". Проблемът е, че съседният до митницитата имот, през който трябва да се премине, е частен и се събира такса в размер на 31 лева.

Хората от бранша са готови да блокират митницата, след като двустранните преговори са останали без резултат.

 

Ето и пълния текст на декларацията, публикуван без редакторска намеса:

Съюзът на международните превозвачи изразява категоричната си позиция против липсата на решение от страна на Агенция "Митници" по отношение на проблема за продължаващия вече няколко години неосигурен свободен достъп за товарни автомобили до митница "Пловдив".

Съюзът на международните превозвачи, като най-голямата транспортна браншова организация на територията на Република България, защитава правата и законните интереси на българските превозвачи, упражняващи дейност по международен автомобилен превоз на товари. В това си качество, съюзът винаги се е стремял към диалогичност, откритост и честност в отношенията си с държавните институции.

Въпреки осъществяваните неколкократни срещи между Съюза на международните превозвачи и ръководството на Агенцията, проблемът за продължаващите нарушения на правата на превозвачите, които заплащат такси на частно лице, през имота на което да преминават, за да могат да бъдат допуснати до митница "Пловдив", така и не беше решен от Агенцията до настоящия момент.

В свой доклад от 2012 г. Европейската комисия е отправила препоръки да бъде преустановено събирането на такси за преминаване и да бъде осигурен свободен достъп до учреждението. На практика, обаче, се оказва, че моторните превозни средства, подлежащи на митнически контрол, нямат осигурен пряк и свободен достъп до входовете на митницата. Това очевидно е в разрез с разпоредбите на Конституцията, която в чл. 18, ал. 6 гарантира управлението и стопанисването на държавните имоти в интерес на гражданите и обществото.

Уведомяваме Ви, че липсата на резултат от двустранните преговори, както и продължителното неглижиране на проблема от страна на Агенция "Митници", са причина за предстоящото предприемане на протестни действия пред административната сграда на митница "Пловдив", считано от 20.06.2016 г. При протестните действия може да се стигне до затрудняване на достъпа до митницата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама