Издирват архивни снимки за храм "Свети Йоан Рилски" в Търговище

07:07, 20 юни 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Архивни снимки и документи, свързани с историята на  храм "Свети Йоан Рилски" издирват от  Архиерейското наместничество в Търговище. Те ще бъдат включени в изготвянето  на алманах  и  фотоизложба, посветени на 80-та годишнина от изграждането на църквата и 130-та годишнина от рождението на Митрополит Андрей Нюйоркски

Молбата към гражданите е ако разполагат със снимки  от  личните си архиви, свързани с църквата – от строежа й до наши дни, или имат фотоси от дейността на Митрополит Андрей в Търговище, да ги предоставят за дигитализиране в храм „Св. Йоан Рилски“.

Материалите ще бъдат върнати на собствениците, подчертават от Архиерейското наместничество.

Строителството на храма в центъра на Търговище започва през 1912 година, но малко по-късно е прекратено поради избухването на Балканската война. Окончателно сградата е готова през 1936 година. През 1961 година е монтиран уникален дърворезбован иконостас, изработен от проф. Петър Кушлев.

През 1970-те години църквата е основно ремонтирана с помощта на дарение от Андрей, Митрополит Нюйоркски, епархиален прелат на Българската православна църква за САЩ, Канада и Австралия, който е прекарал своите ученически години в Търговище. Митрополит Андрей е погребан в нартекса на църквата след смъртта си през 1972 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама