Изнесен природонаучен център създават в училището в Сейдол

07:09, 20 юни 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ОУ „Виделина” в лознишкото село Сейдол е сред 23-те български училища финалисти в Националния конкурс „Училища на бъдещето” на фондация „Америка за България”. Проектното предложение на учебното заведение е за изграждане на изнесен център за обучение по природни науки, съобщи директорът на училището Динко Христов.

ОУ „Виделина” разполага с нестандартна база. Училището има собствена малка обсерватория, зооцентър с практическа насоченост, музеен комплекс със зали „Минерали и Фосили” и „Препарати” и открита класна стая. Те се използват поотделно и имат своето място в обучението. Те са основа за иновативност, реализирана от училището през годините.

Целта на спечеления проект е да се създаде изнесен природонаучен център за обучение по природни науки като се включат посочените обекти, а откритата класна стая се превърне в кабинет и лаборатория по биология и здравно образование и кабинет и лаборатория по химия и опазване на околната среда.

Многофункционалните кабинети ще разполагат с интерактивни дъски, лаптопи за учителя и за учениците, мултипроектор, микроскопи, множество модели и практически пособия, улесняващи учебния процес. Уроци и практически упражнения и експерименти ще се провеждат в съвременна и безопасна среда.

Кабинетите ще са достъпни за всички ученици и ще са подходящи за провеждане на олимпиади, състезания, дебати и др. В тях учениците ще придобиват адекватни и в крак с последните образователни практики компетентности чрез използване възможностите на дигиталните технологии. Въвеждането им ще направи взаимодействието между ученици и учители по-пълноценно и по-мотивиращо за високи постижения.

Основните дейности по проекта са свързани с цялостното обновяване на откритата класна стая, реновиране на захода към нея, започващ от обсерваторията, минаващ покрай клетъчните помещения на животните от зооцентъра и тематичните зали от музейния комплекс. Ще се осъвременят и наложат към целите на проекта обсерваторията и тематичните зали. Ще се създаде съвременна в технологично отношение база с актуални учебни пособия и материали за научна и експериментална работа.

Целта на проекта е да улесни достъпа до съвременни образователни технологии и да направи практическата работа по природни науки по-мотивираща и привлекателна. Изпълнението му обогатява както учебната, така и извънкласната дейност на училището. Новата обстановка ще провокира креативното и иновативното мислене на учениците и ще повиши познавателната им активност. По-широкото въвеждане на интерактивните методи ще подобри преподаването, методите на работа и ще рефлектира върху квалификацията на учителите.

Природонаучният център ще бъде насочен към ученика като център на учебния процес и ще бъде разположен на различни места в училищния комплекс. Ще може да се използва  през целия ден за учебни и извънучебни дейности, които посредством дигиталните технологии ще превърнат училището в учебна среда, простираща се извън рамките на класната стая. Учениците ще имат възможност да използват не само компютри, но и други мобилни технологии като мобилните телефони с достъп до Интернет и изградената wifi мрежа, покриваща целия район на училището.

С включването на новия природонаучен център в активно учебно-възпитателно и частично научно обръщение ОУ „Виделина”, с.Сейдол заявява своето присъствие в образователното пространство като престижна институция и предпочитано място за обучение и възпитание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама