Дни преди вота във Великобритания – гласовете „за“ и „против“ Брекзит почти равни

07:30, 20 юни 16 / Свят 25 194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броени дни преди историческия референдум „за“ или „против“ оставането на Великобритания в Европейския съюз,социологически проучвания показват, че поддръжниците и противниците на Брекзит са почти равни.

Кампанията за насрочения в четвъртък (23 юни) вот бе подновена, след като миналата седмица бе прекъсната заради бруталното убийство на депутата от Лейбъристката партия Джо Кокс. 41-годишната представителка на парламента, която беше застъпник за оставане на Обединеното кралство в Общността, бе застреляна по време на среща с гласоподаватели.

Изравняване на нагласите в общественото мнение показват три независими проучвания. Според анализ на команията „Сървейшън“ 45 на сто от британцията смятат да гласуват за оставане в ЕС на референдума, докато 42 на сто ще гласуват „против“. От публикувано във в. „Сънди таймс“ проучване на агенция „ЮГов“ става ясно, че 44% от жителите на Обединеното кралство искат да останат в ЕС, а 43% искат страната да напусне блока. Няколко часа по-рано вчера трето проучване, проведено по поръчка на неделния вестник "Обзървър", показа, че евроскептиците и европривържениците са с абсолютно изравнени сили - по 44 процента.

Междувременно унгарският премиер Витор Орбан, известен с евроскептицизма си, обяви, че започва кампания в британската преса, призоваваща жителите на Обединеното кралство да гласуват „за“ оставане в ЕС, съобщи „Ройтерс“. Унгарският министър-председател ще се обръща към гражданите на Великобритания директно от страниците на вестниците, като по този начин се присъединява към редица европейски лидери и институции, настояващи за оставане на страната в Евросъюза. "Въпреки многократните обвинения от различни страни, че сме антиевропейски настроени, това е израз на факта, че Унгария е ангажирана с Европейския съюз", посочи правителственият говорител Золтан Ковач.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама