Две години след потопа в Добрич – виновни няма

07:40, 20 юни 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършват две години от водното бедствие, което сполетя Добрич в нощта на 19 срещу 20 юни 2014 г., отне човешки живот, остави десетки семейства без дом, преобърна живота на стотици.

Две години, през които така и не стана ясно кой носи отговорност за водния потоп, камо ли някой да понесе отговорност за това.

Много от пострадалите от наводнението добричлии още не могат да забравят преживения кошмар и ужасът продължава да ги преследва. Други сполетялата ги трагедия накара да направят решителната стъпка и напуснаха страната.

Живеещите в засегнатите от наводнението райони се опасяват, че опасността от ново бедствие не е отминала и настояват за мерки за преодолява на опасността.

Окръжният прокурор Пламен Николов съобщи преди време, че досъдебното производство вече се води не от полицията, а от окръжния следствен отдел и се очаква до есента на тази година да приключи. Повечето от разпитаните са граждани, пострадали при бедствието. Показания са дали и кметове на общини, служители на пожарната служба, членове на комисии по бедствия и аварии и други длъжностни лица. Готови са и няколко експертизи, които изясняват причините за бедствието - съдебно-техническа, хидрологична и оценъчна за щетите.

При пороя в нощта на 19 срещу 20 юни в Добрич се изляха над 100 литра дъжд на квадратен метър. Бяха залети 300 квадратни километра, а причинените щети на публични сгради, улици и частни домове бяха оценени на милиони левове. 356 души бяха евакуирани от наводнените им. Някои спяха в колата си, защото вече нямаха дом. Над 740 домакинства претърпяха щети в резултат на бедствието, над 2500 души са пострадалите. Десетки останаха без покрив, след като къщите им се срутиха или станаха опасни за обитаване. Наводнени бяха и обществени сгради, сред които две детски градини. Стотици загубиха покъщнината си, документи. Бизнесът в Добрич претърпя щети за милиони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама