Глобата за спирането на АЕЦ "Белене" няма да повиши цента на тока, категорична е Теменужка Петкова

08:27, 20 юни 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на електрическата енергия няма как да се повлияе и да се повиши във връзка с решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева България да плати 620 млн. евро заради спирането на АЕЦ “Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на „Нова“.

Тя отбеляза, че зад тази сума стои един актив, който НЕК ще трябва да изплати. Вариантите са няколко – НЕК да вземе тези реактори или да ги продаде на друга страна чрез партньора „Атомстройескпорт“. Възможни купувачи са Иран и Ирак, даде пример Петкова.

Ако България е осъдена да плати 550 млн. евро е заради поръчаното оборудване от НЕК през 2008 г. Превели сме аванс в размер на 84 млн. евро по тази поръчка, припомни министърът. Това, което арбитражът казва – НЕК ще си плати това, което е поръчано на 5 ноември 2008 г., отбеляза тя.

„Усеща се известна доза ирония и коментари, които насочват към това доколко далновидни са решенията, които се вземат в българската енергетика. Ако някой е забравил какво точно е предприемал като действие, ние може да му го припомним“, се обърна тя към злосторниците, които упрекват управлението на ГЕРБ за наложената глоба.

Тя призова всички политически партии да не търсят причините за това плащане, което България трябва да осъществи, а да се търси решението му.

Петкова подчерта, че подписването на договора за покупка на атомен реактор е решено няколко месеца, след като компанията RWE е избрана за стратегически инвеститор. RWE е поставила тогава две ясни условия, които обаче не са изпълнени. Първото е как ще се финансира проектът, тъй като НЕК няма необходимите ресурси. Инвеститорът не е бил съгласен да бъде подписвано споразумение за поръчка преди да се сключи договор с „Атомстройекспорт“ за изработка, доставка, инженеринг и строителство на атомната централа в Белене, което и до момента не е направено, подчерта министърът.

Енергийното министерство ще инициира среща с „Атомстройекспорт“ в рамките на месец, за да се намери най-доброто решение за двете компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама