Шофьор жали условна присъда за подкуп на полицаи

08:32, 20 юни 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Велико Търново ще разгледа дело за подкуп на полицаи.

Със своя присъда, постановена на 30 март тази година, Окръжен съд Русе вече е признал подсъдимия Ердинч М. А. за виновен в това, че на 17 март на кръговото кръстовище в Бяла, част от първокласния път I-5 Русе - Велико Търново, е дал подкуп на мл. полицейски инсп. Ц. И. Д. и мл. автоконтрольор П. И. Я. Той подал четири банкноти с номинал от 50 евро, с обща левова равностойност 391,16 лева на длъжностните лица, за да не извършат действия по служба, осъществяващи контрол по охрана на обществения ред и безопасността на движението по пътищата.

На основание чл. 304 „а”, пр. 6 и чл. 54 от НК, първоинстанционният съд го осъдил на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, както и да заплати глоба в размер на 7000 лева.

На основание чл. 58а от НК (Делото е разгледано по реда на глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие), ОС Русе намалил наказанието на подсъдимия с една трета до 3 години лишаване от свобода.

Със същата присъда, Ердинч М. А. е признат за виновен и в това, че тогава всъщност е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, а именно – 1,91 промила. Поради това и на основание чл. 343 ал. „б”, вр. чл. 58а ал. 1 от НК и чл. 54 от НК му е определено наказание от шест месеца лишаване от свобода и 800 лева глоба.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК Окръжен съд Русе определил едно общо наказание за подсъдимия, а именно по-тежкото от наложените за двете деяния – 3 години лишаване от свобода и 7800 лева глоба.

На основание чл. 66 ал. 1 отложил изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода за срок с изпитателен срок от пет години. Със същата присъда подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от три години.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по въззивна частна жалба от подсъдимия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама