За първи път жена е избрана за кмет на Рим

09:05, 20 юни 16 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът на популисткото „Движение пет звезди“ Вирджиния Раджи е избрана за кмет на Рим, съобщават световните медии.

По данни на вътрешното министерство въз основа на преброените гласове в 99,8 на сто от секциите в столицата Раджи е спечелила 67,2 на сто от гласовете срещу 32,8 на съперника й Роберто Джакети, кандидат на левоцентристката Демократическа партия на премиера Матео Ренци.

Кандидатът на „Движение пет звезди“ бе спрягана за победител на проведения вчера балотаж на местните изобори в Италия. В кратка реч в изборния щаб Раджи обяви победата си за "фундаментален, исторически момент" за Рим. "С нас се открива нова ера", каза 37-годишната Раджи и обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали.

Още една жена от антисистемното движение на комика Бепе Грило - Киара Апендино, печели изборите в Торино. Тя слага край на продължилото повече от 20 години управление на левоцентристите в Торино, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Вотът в страната премина при изключително ниска избирателна активност, а резултатите от него анализаторите определят като изключителен удар за премиера Метео Ренци.

От петте големи италиански градове управляващите запазват кметските места в Болоня и Неапол, нозагубиха в Милано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама