„Правосъдие за всеки“ с дискусия за възможностите и заплахите за гласа на обществото

09:18, 20 юни 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Силно обезпокоени, че гласът на обществото може да бъде заглушен, Инициатива “Правосъдие за всеки” и Сдружение “Форум Гражданско участие” организират дискусия, на която гражданските организации да заявят своята решителност и готовност за съвместни действия срещу всеки опит за посегателство към пряката демокрация.Така започва отвореното писмо на двете инициативи, в което канят всички желаещи да се включат в дискусията. Тя започва в 13:30 в „Есенс център”.

„По време на дебатите ще разговаряме и обменим опит как и дали в момента Гражданските инициативи могат да постигнат дадените от Закона възможности и каква е заплахата срещу тях. Заедно ще се опитаме да очертаем пътя напред с вярата, че неправителственият сектор и  активните граждани могат и трябва да останат фактор с възможност за решаващ глас и реална тежест и в законодателния процес“, пишат още от „Правосъдие за всеки“.

Основните теми в дискусията ще бъдат:

1.  Опитът на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” или как Народното събрание наруши Закона и пренебрегна волята на гражданите: Какво успя да постигне Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”, как и кой лиши гражданското усилие за съдебна реформа от истински финал по правилата на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Незаконосъобразната парламентарна практика срещу националните граждански инициативи и заплахите за тяхното законодателно ограничаване.

2.   За пряката демокрация – гражданските инициативи като опора на върховенството на правото – как да се подобри законовия режим на гражданските инициативи така, че да стане реален и ефективен инструмент за пряко участие в държавната власт и местното самоуправление.

3.  Прякото гражданско участие: мисията е възможна. Дискусия с водещи граждански организации и очертаване на бъдещи общи стъпки, с цел недопускане на орязване правата и възможностите на гражданите за пряко участие в управлението.

Ето какво припомнят от инициативата:

На 6 септември 2015 група граждани с изявена позиция и силно желание за провеждане на истинска и дълбока съдебна реформа учредиха Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”. Формулираха 7 предложения за промяна на Конституцията, в подкрепа на които започнаха подписка сред българските граждани. Реализираха мащабна информационна кампания – събираха подписи и проведоха срещи с граждани, медии и институции в съдебната система в осем български града – София, Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора,Русе и Благоевград.

На 2 декември 2015 внесоха подписите на 5 090 граждани в Народното събрание при спазване на всички законови изисквания. Въпреки сериозната гражданска подкрепа, която получиха идеите на  НГИ “Правосъдие за всеки”, Народното събрание не спази изискванията на Закона и повече от три месеца след изтичане на законоустановения срок не е приело Решение по предложенията на гражданите. Нещо повече, след като първоначално Подписката мина в Правната комисия,подкрепена единодушно от Обществения съвет към Комисията по взаимодействие с НПО, лично председателят на парламента Цецка Цачева им я върна с мотив, че нямало законовавъзможност чрез гражданска инициатива да се правят законодателни промени.

На заседанието си на 25 май 2016 - вместо в пленарна зала, Правната Комисия изпрати подписката на „Правосъдие за всеки” към архива на Народното събрание в пълно нарушение на изискванията на Закона за прякото участие на гражданите и собствената си практика. Така бяха погазени и Законът, и волята на над 5000 граждани. На заседанието на Комисията, нейният Председател Данаил Кирилов заяви, че поема ангажимента при изменение на Закона за прякото участие на гражданите да се промени режима на гражданските инициативи и референдумите. Депутатите явно имат намерение да ликвидират една от малкото останали форми на пряка демокрация, което е тежко посегателство към основни права на гражданите.

Гражданското общество активно ще се противопостави срещу всеки такъв опит и ще отстоява докрай с всички законови средства конституционно гарантираните му права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама