Ден на траур в Карелия, четирима задържани по случая с удавените деца

09:31, 20 юни 16 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден на траур е обявен за днес в руската република Карелия и в Москва, след като вчера при инцидент в езерото Сямозеро загинаха 14 деца, съобщават руски медии.

Руският президент Владимир Путин поиска виновниците за трагедията да бъдат наказани.

Две от три лодки са се преобърнали по време на буря. Както съобщи в Туитър детският омбудсман Павел Астахов, произшествието е станало по време на плаване с кану по езерото.47 деца и четирима инструктори е имало в езерото по време на бурята. Десетки други са спасени. С тях работят лекари и психолози.

Първоначално беше съобщено, че 11 деца и един възрастен са загинали. По-късно от Следствения комитет уточниха, че 14 деца са се удавили. Жервите са 11 момчета и 3 момичета на възраст 12-13 години. Няма загинали възрастни хора.

Представител на следствието заяви, че още на 17 юни министерството на извънредните ситуации е предупредило за проливни дъждове, бури и силни пориви на вятъра в повечето райони на Карелия.

До момента са задържани четирима заподозрени, сред които двама инструктори и ръководители на парка, където децата са били настанени.

Според говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин те само са мислели как да спасят живота си. От следствието добавиха, че са предоставени услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност. Наказанието е до 10 години затвор според Наказателния кодекс.

Властите са решили след трагедията всички деца, останали в лагера, да бъдат преместени в район, до който медиите няма да имат достъп. Роднините на жертвите ще получат компенсация в размер на 1 милион рубли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама