Не участваме във Всеправославния събор заради Русия, заяви Горан Благоев

11:02, 20 юни 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската църква действа като някакво древно оръдие на руската църква. С решението си нашите архиереи да не се включат във Всеправославния събор са дали повод и на руските да не отидат. Това коментира журналистът Горан Благоев в ефира на БТВ по повод решението на Светия Синод да не изпрати представители на подготвяния от години Всеправославен събор.

Журналистът обясни, че в началото на годината е имало предсъборно съвещание в Шамбези, на което от българската църква са одобрили темите, които ще бъдат разисквани на събора. „Изненадващо обаче на 21 април от синода излизат с позиция по отношение на една от темите - за диалога с другите вероизповедания, която силно се отличава от по-рано коментираното", обяснява Благоев.

Според него причината е, че на същото съвещание през януари, руският патриарх предложил да финансира събора, ако се проведе в руски манастир в Света гора. Това обаче не е било одобрено. За това сега и Русия и България не са на вековния събор.

Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

До момента няма официален коментар от страна на синода. „На събора все пак имаме „представител” – архимандрит Харалампий от видинската епархия, който е титулуван в анхиалски епископ докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква“, каза Благоев и добави, че се е наложило се от Българската православна църква да се свържат с организаторите, за да му отнемат баджа.

Горан Благоев осъди провеждането на „София Прайд” на Задушница и в навечерието на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.

„Всичките тези хора твърдят, че много от тях са дискриминирани на база сексуална ориентация, но аз ще попитам колко от тези хора точно на базата на сексуална ориентация са стимулирани“, каза водещият.

„За тези т.нар. гей-лесбийски мафии е обществена тайна, но никой не говори“, каза още Горан Благоев и поздрави патриарх Неофит за позицията, която изрази във връзка със „София Прайд“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама