Премиерът намекна за продажба на реактора за “Белене” на Иран

11:09, 20 юни 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов намекна днес пред журналисти, че може да продадем вече произведения реактор за неслучилия се проект АЕЦ “Белене” на Иран. Запитан на кого може да го продадем, той заяви: “На 11 юли ще имам едно посещение в Иран, след това ще мога да ви кажа”.

Борисов съобщи още, че вече има назначени срещи между НЕК и “Росатом”, “води се комуникация”, обясни той. И отново повтори тезата си, че най-добрият вариант е реакторът да бъде продаден.

“Всички други варианти са доста по-сложни и в сегашната тежка студена война - много по-студена и по-опасна, отколкото беше - защото тогава имаше два фланга - Варшавския договор и НАТО и всички знаеха какво ще се случи, ако има война. Сега са много центрове, с много разнопосочни интереси в геополитиката и ежедневни конфликти. Сега да речеш да строи руски реактор, когато Русия е под санцкии - вие си представяте всеки инженер и механик, който идва тук, как ще бъде допускан. И какви проблеми ще си навлече България”, анализира Борисов.

„Важно е да се уравновеси тона, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да постигнем максимален ефект, в случая с флотилията по-трудно ще успеем”, допълни той. В коментар за скандала около флотилията, Борисов допълни: “Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по темата за флотилията, колкото повече време минава показва, че съм бил прав, защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни - просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление накрая идва при мен сметката”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама