Делото срещу Огнян Донев продължава наесен

11:28, 20 юни 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото за данъчни престъпления срещу бизнесмена Огнян Донев продължава наесен. Причината, поради която беше отложено заседанието, е получаването на справки, свързани с покупко-продажбата на ценни книжа от фирмите на Донев.

Огнян Донев е обвинен, че на 2 април 2007 г., в качеството си на изпълнителен директор на „Елфарма“ АД е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на фирмата в особено големи размери - 62 779 725 лева. Изпълнителният директор на „Телсо” АД Борис Борисов е обвинен за укриване на данъци за близо 7,5 млн. лева. Обвиненията срещу тях бяха повдигнати през 2012 г., а на 30 юли миналата година делото беше внесено в съда. То беше възобновено през месец декември 2015 г. от Софийския апелативен съд, който отмени разпореждането на Софийски градски съд от 30 октомври 2015 г. за неговото прекратяване заради допуснати съществени процесуални нарушения.

Софийският градски съд ще изисква от инвестиционните посредници при сделката между акционерните дружества „Софарма“, „Елфарма“ и „Телсо“ да бъдат представени пълномощните на купувачите и продавачите, които са участвали в договарянето. Справка за борсовите членове на Българската фондова борса, които са извършили сделките през тези периоди, за които е обвинението, също ще трябва да бъде представена в хода на делото. Сред справките, които съдът иска, са и документи дали сделките са потвърдени до края на деня на съответната дата, на която са сключени договорите.

Делото, което се гледа по съкратената процедура, продължава на 10 октомври 2016 г. Тогава ще бъдат призовани и вещите лица.

Сигналът срещу Донев за укриване на данъци е подаден от бившия му бизнес партньор Христо Грозев. Той е искал да е сигурен, че в сделката за вестниците „24 часа“ и „Труд“ няма неясни капитали, стана ясно в едно от съдебните заседания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама