Русенският университет представи своите участници в еко-маратона в Лондон

11:41, 20 юни 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес пред Ректората на Русенския университет бе представен екипът, който ще представя учебното заведение в състезанието Shell eco-marathon Europе 2016. Бе направена и кратка демонстрация на прототипа на електромобила, конструиран изцяло от възпитаници на учебното заведение. Станалото традиционно състезание ще се проведе между 30 юни и 3 юли в Лондон. 

На представянето днес присъстваха ректорът проф. Велизара Пенчева, народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор.проф. Христо Белоев, представители на Община Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“ и BH – социален проект на "Еконт".

Ректорът проф. Пенчева пожела успех на младия екип от иноватори, и отправи благодарности за неуморния ентусиазъм, с който зареждат всички около себе си. Народният представител Пламен Нунев пък отбеляза добрите представяния на екипа до този момент, и пожела влизане в Топ 10 на тазгодишното издание на маратона. Екипът от своя страна направи кратка демонстрация на болида, и разказа за основните предизвикателства, с които се среща при разработките си. 

В последните месеци екипът работи по подобряването на техническите параметри на електромобила, олекотяването на купето, новата кормилна уредба и създаването на система за телеметрия, която да отчита серия показатели в реално време.

Тази година пилоти на болида ще бъдат две дами - Илияна Минковска и Сюзан Мехмедова, а екипът, който от месеци работи по усъвършенстването на машината включва представители на Транспортния факултет, Аграрно-индустриалния факултет и Електрофакултета – доц. Васко Добрев, доц. Симеон Илиев, д-р Георги Кадикянов, доц. Данчо Гунев, доц. Георги Христов, доц. Пламен Захариев и Цветомир Гоцов.

Отборът на Русенския университет за трета година е сред участниците в надпреварата, която  предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. В дебюта си през 2014 г. русенските студенти успяха да изминат 168.27 км с 1 кВтч, което им отреди 23-то място в крайното класиране в категория „прототипи“, задвижвани с електрическа батерия. През миналата година автомобилът успя да измине 213 километра с 1 кВтч енергия. Освен това русенските студенти ще се сборят и за приза „Дизайн на превозно средство“ – наградата признава най-оригиналното превозно средство по отношение на ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама