Рекорден брой на мигрантите по света – 65,3 млн. души, отбеляза ООН в международния ден бежанците

12:24, 20 юни 16 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на мигрантите по света достигна рекордни нива през последните години, като числеността на разселените хора по различни краища на планетата е 65 милиона души. Това става ясно от доклад на агенцията за бежанците към ООН за 2015 г., публикуван навръх Международния ден на бежанците, който е днес.

Според проучването на Върховния комисариат за бежанците на ООН всеки 113 човек по света е мигрант - напуснал е дома си, разделен е, бежанец е.

Това е най-високото ниво на миграция, регистрирано някога и най-масовото преселение след Втората световна война, отбелязват от ВКБООН.

От 59.5 милиона през 2014 г. бежанците са нараснали с 10 % през 2015 или с 50 % за последните пет години.

Войните в Сирия, Афганистан, Бурунди и Южен Судан са довели до рязкото нарастване на броя на бежанците, само от тези страни са избягали 21.3 милиона души, половината от тях – деца.

В днешния Световен ден на бежанците ООН призова правителствата по света да споделят обща отговорност за оказването на адекватната помощ на тези хора. Върховният комисар на Организацията за бежанци Филипо Гранди отбеляза, че засега е постигнат едва забележим напредък по схемата за разпределението на 160 000 търсещи убежище от Гърция и Италия в останалите държави членки на ЕС. Само 2406 са били преместени в други страни, сочат данните на ЕК.

"За съжаление броят на бежанците през последната година се е увеличил с 10 процента. Сега имаме 65.3 милиона бежанци по света. Две трети от тях са вътрешно разселени, една трета са същински бежанци, 90% са от бедни страни или такива със средни доходи на глава от населението, 50% от бежанците са деца. Това е тревожна информация, която трябва да се знае от всички", заяви Гранди. Той предупреди, че огромният мигрантски и бежански поток през Средиземно море, който се излива на европейските брегове ще се стовари със страшна сила върху Стария континент.

„Трябваше ли да се дадат толкова много човешки жертви, за да разберат хората в богатите държави, че трябва да помогнат, че са необходими спешни действия, а не думи и обещания",пита риторично представителят на ООН.

Рекордни два милиона нови молби за убежище са подадени в индустриализираните държави през 2015, се посочва в доклада „Глобални тенденции” на ООН, с който организацията отбелязва Световния ден на бежанците. Близо 100 000 деца са сами или отделени от своите семейства, което е трикратно увеличение спрямо 2014 г.  В Германия са подадени 441 900 молби за убежище, там всеки трети кандидат е сириец. Следват САЩ със 172 700 молби. Развиващите се райони са приели 86 % от бежанците в света. Тук Турция е водеща с близо 2.7 милиона сирийски бежанци, следвана от Пакистан и Ливан.

Доклада на Организацията на обединените нации предупреждава и за тевожната тенденция, че миграционният натиск води до развитие на "климат от ксенофобия" в Европа. Притокът на хора, особено от Близкия изток и Африка, води до все по-голяма подкрепа на крайно десни политически групи и спорни анти-имиграционни политики, отчитат от ООН.

В доклада се отбялява още, че кризата с миграцията е станала причина за значителен политически разрив в страни от ЕС, довели до ревизия на шенгенските правила, строеж на огради по границите и връшане отново на граничния контрол, отчитат от организацията. BBC припомня и споразумението между Турция и ЕС за задържане на бежанската вълна към Европа - сделка, силно критикувана в Европа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама