Мая Манолова с нова акция – дарените храни без ДДС

12:57, 20 юни 16 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да падне ДДС за дарените храни, и то още от 1 януари 2017 г., – това предлага омбудсманът Мая Манолова, стана ясно при представянето на инициативата „Всеки ден – Великден“. Тя е продължение на акцията „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, която събра почти 1 млн.лв.

За производителите е по-изгодно да унищожават храната, вместо да я дарят, обясни Манолова. Данъкът върху дарените храни е 20%, а при унищожаването им не се дължат данъци. „Съществуват законови изисквания към унищожаването на храни от животински произход, които трябва да се унищожават в екарисаж, за което производители или търговците заплащат по 19-20 ст. на унищожен килограм “, каза Манолова.

Така тя пресметна, че ако един производител на месо унищожи 1 тон храна, ще трябва да заплати 190 лв., ако дари същото количество храна, при средна цена на килограм месо от 4 лева, ще плати данък в размер на 1 400 лв. 

„Според данни на Националния статистически институт годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна“, повтори Манолова и обясни, че акцията цели да насърчи и доброволчеството и дарителството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама