Стягат Етнографския музей в Пловдив за среща на Росен Плевнелиев с 13 президенти

13:20, 20 юни 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив ще отпусне 130 хиляди лева за ремонт на фасадата на Етнографския музей, съобщи кметът Иван Тотев. Средствата ще бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет на 14 юли.

До 14 септември 2016 г. ремонтът трябва да е приключил, тъй като тогава Пловдив ще е домакин на среща на президента Росен Плевнелиев с 13 президенти от Централна и Западна Европа. Висшият форум ще се проведе в рамките на два дни, като откриващата церемония ще е в Етнографския музей.

Припомняме, че реновирането на най-голямата сграда в Стария град започна на 26 май миналата година с цялостен ремонт на покрива. Емблематичната къща не бе ремонтирана от десетилетия и при всеки дъжд покривът течеше. Последният ремонт, и то частичен, е правен през 1996 г.

Къщата на Аргир Куюмджиоглу, в която се помещава пловдивският Етнографски музей, е строена през 1847 г., а етнографската сбирка в нея е организирана преди 98 години. Построена е от майстора от село Косово хаджи Георги Станчовски, наречен още южнобългарския Кольо Фичето.

За ремонта на покрива бяха отпуснати 120 хил. лева. Дейностите включиха хидроизолация, топлоизолация, тотална подмяна на керемидите, изкърпване на компрометирана обшивка, обработка на дървенията против гниене, ревизиране и ремонт на медните улуци. Направена е и мълниезащитна инсталация. Ремонтът е изцяло съгласуван и съобразен с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама