Увеличава се броят на британците против Брекзит

13:52, 20 юни 16 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на британците, които смятат да гласуват „за“ оставане на Великобритания в ЕС на референдума в четвъртък, се е увеличил на 72%, сочи прогноза на букмейкърската агенция „Бетфеър“.

Агенцията за залози отбелязва още, че  в петък вероятността британците да гласуват за запазване на членството в Общността е била  65%.

Прогнозата е публикувана три дни преди референдума, който ще определи бъдещето на Обединеното кралство.

Според анализатори промяната в нагласата на британците е настъпила след бруталното убийство на депутатът от Лейбъристката партия Джо Кокс, убита по време на обществена проява, апелираща против Брекзит.

Заради смъртта й кампанията преди референдума беше временно спряна, но е възтановена от днес.

Анализатори предупреждават за нестабилност на пазарите през следващите дни заради допитването.

Не спират и предупрежденията за застрашаване на политическата стабилност на съюза, отправяни от европейските лидери през последните месеци. От Европейската централна банка предупредиха също, че вот за напускане на ЕС може да застраши политическата стабилност на съюза.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че евентуално излизане на страната от ЕС ще стане "еднопосочен билет" и необратимо ще повлече след себе си "много тежки последствия за британската икономика".

Междувременно ксенофобски скандал избухна в лагера на поддръжниците за излизането на Великобритания от ЕС. Бившият министър и съпредседател на управляващата Консервативна партия Сайеда Уорси обвини агитиращите Великобритания да напусне Европейския съюз в разпространяване на лъжи, омраза и ксенофобия, заявявайки, че преминала в лагера на онези, които желаят оставането на страната в Общността, съобщава „Ройтерс”.

„Готови ли сме да лъжем, да разпространяваме омраза и ксенофобия, само за да спечелим кампанията? За мен това е стъпка, отиваща твърде далеч”, коментира Уорси пред в. "Таймс"  

„Не искам лагерът, желаещ напускането на ЕС, да управлява тази страна и не искам посланията, идващи от този лагер, да сформират основата на вида Великобритания, в която искам да живея и в която искам да отгледам децата си”, отсече тя.

Лагерът, желаещ Великобритания да напусне, се е отнесъл презрително към думите на Уорси, подчертавайки, че не си спомняли тя да се е присъединявала към тяхната кампания и били объркани от обявлението ѝ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама