Данъчни и гранични полицаи застават на входовете и изходите на курортите

14:27, 20 юни 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на мобилните звена на сектор „Фискален контрол“ към Националната агенция за приходите, които от 3 години извършват проверки на автомобилите, преминаващи границите ни, това лято ще застанат и по контролно-пропускателните пунктове на северните черноморски курорти. Това стана ясно на работна среща с представители на туристическия бранш в Териториалната дирекция на НАП във Варна.

Ще работим съвместно с „Гранична полиция“ и на входовете и изходите на курортите Албена, Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена ще проверяваме автомобилите, доставящи стоки с висок фискален риск – алкохол и цигари, обясни Бойка Генова, началник на сектор „Фискален контрол“ към централното управление на НАП. От водачите освен документи за самоличност ще се изискват фактури и стокови разписки, като целта е да се стигне до получателя на стоката. При отказ на шофьорите да съдействат на проверяващите глобите са от 1000 до 3000 лв., а при повторност – до 5000 лв., посочи Генова.

Тя увери, че проверките по никакъв начин няма да нарушат нормалния ритъм на работа на заведенията в курортите, тъй като служителите следват строен алгоритъм, разполагат с лаптопи, сканират документите и ги изпращат в централното управление, без да бавят камионите. По границите подобна проверка отнема от 5 до 8 минути, каза Генова. По думите й ефектът от тях само за миналата година се измерва с 1,8 млн. лв. допълнително внесени приходи в бюджета.

На ГКПП Дурнакулак пък ще се проверяват автобусите с туристи от Молдова, Украйна, Русия и Беларус. Придружаващите ги документи също ще се сканират и ще се изпращат в централното управление на НАП, за да може да се проследи дали хотелите отчитат реалния брой на гостите и нощувките.

Хотелиери, ресторантьори, туроператори, както и всички търговци, предлагащи стоки или услуги по Северното Черноморие, да се готвят за проверки, предупредиха данъчните на срещата, която правят за първи път в началото на активния туристически сезон. „Нямате основание да се притеснявате, че сте под натиск. Искаме да бъдете предупредени, а всеки сам на собствен риск си решава дали ще спазва фискалната дисциплина“, заяви директорът на ТД на НАП Милена Колева. Според нея при проверките ще излезе наяве част от сивия сектор, така че туристическият бранш като цяло ще е печеливш.

„Ще използваме всички възможни методи, за да устанвим отчитат ли се действителните приходи, включително контролни покупки, „тайни“ клиенти, ежедневно наблюдение на оборотни обекти“, обясни шефът на дирекция „Контрол“  Ваня Димитрова. Проверките ще са денонощни, включително и в почивните дни и освен големите курорти ще обхванат и по-малките населени места край морето. С тях ще са ангажирани около 500 души, сред които и командировани служители от вътрешността на страната. Паралелно с това в северните курорти ще има и организирани патрули с униформа, показваща, че са от НАП. На тях могат да се подават сигнали при съмнение за данъчни и осигурителни нарушения.

Плановите проверки, за които графиците вече са готови, ще се извършват съвместно и едновременно със служители на МВР, Агенция „Митници“, Комисията за защита на потребителите и Агенцията по безопасност на храните, така че да попречат възможно най-малко на обслужването на туристите в разгара на сезона, увери Милена Колева.

При установени сериозни отклонения ще се преминава към ревизионни производства не само на юридическото лице, което стопанисва съответния обект, но и на собствениците му за съответствие между доходи и имущество. При драстични нарушения може да се стигне до запор на каси и запечатване на обекти, предупредиха още от ТД на НАП – Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама