Условна присъда и глоба за свещеник, блудствал с малолетен

14:46, 20 юни 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
73-годишният Я. Янакиев беше признат за виновен от варненския Районен съд. Той е обвинен за извършени на 30 януари 2015 г. блудствени действия, с цел възбуждане на полово желание без съвкупление, върху 13-годишно момче. Това е станало в открит топъл минерален басейн в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Тогава Янакиев, който по това време бил действащ свещеник към храма в квартал „Владиславово“, купил храни и лакомства и завел детето на басейн под предлог, че ще го черпи за рождения си ден. Момчето от дълго време познавало отеца, тъй като било отглеждано от баба си и тя редовно го водела в храма. С течение на времето двамата се сближили много. Момчето често помагало в църквата, като подреждало свещи, участвало в литургии, учило молитви и църковни песни. Отец Янакиев пък често му давал храна и дребни пари, а понякога за рождени дни му купувал и подаръци.

Свидетели на блудството са станали други посетители на комплекса, които подали сигнал за случващото се в полицията. Делото във ВРС беше разгледано при закрити врати. Назначени бяха съдебно-психиатрични, психологически и комплексни съдебномедицински експертизи на свещеника и момчето, бяха разпитани и много свидетели и вещи лица.

Съдебният състав наложи на 73-годишният Янакиев наказание от 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 4 години. Подсъдимият е с чисто съдебно минало. Той беше осъден още да заплати обезщетение от 2000 лева на пострадалото момче.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама