Изтриха послание на Гюл към Ердоган заради парка „Гези“

15:16, 20 юни 16 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коментар на бившия турски президент Абдуллах Гюл по темата за преустройството на парка „Гези“ в центъра на Истанбул бе изтрит от личния му сайт, съобщава в. „Джумхюриет“.

„За да избегнем отновото събитията от площад „Таксим“ всички ние трябва да погледне по-зряло на ситуацията“, написал в личната си страница в интернет 11-ят държавен глава на южната ни съседка, а часове по-късно посланието било изтрито. Според публикацията на Гюл намеренията на Ердоган са добронамерени. Турските медии не съобщават причините за изтриването на коментара, нито кой е инициатор.

„Всеки трябва да се чувства добре в родината си. В тази връзка вярвам в демокрацията и в избора на народа, с който всичко ще излезе наяве. Но демокрацията не се състои само в изборите. Вярвам, че всички наши сънародници ще действат по волята на здравия разум. Всичко по темата е ясно. Изразявам любовта си към всички мои съграждани, свързани с този случай“, това гласял един от последните постове на бившия държавен глава в Туитър, който също е изтрит.

В събота турският президент Реджеп Ердоган заяви, че отново на дневен ред са плановете за реконструкция на парка „Гези“ е центъра на Истанбул.

Държавният глава заяви, че противоречивите идеи за преустройството на зелените площи в центъра на Истанбул, в близот до централния площад „Таксим“, които предизвикаха през 2013 г. масови антиправителствени протести, ще бъдат възобновени и изпълнени

„Проектът, към чието осъществяване трябва да подходим по един смел начин, е този с парка "Гези". Ще изградим тази историческа структура“, заяви той в реч в Истанбул.

Реконструкцията, която включва и планове за издигане на джамия, предизвика масови протести в периода май—юни 2013 г., които се превърнаха в лавина от изяви на обществения гняв срещу правителството на Ердоган, премиер на Турция по това време.

Осем души загинаха и хиляди бяха ранените по време на протестите, срещу които полицията и силите за сигурност използваха брутална сила. От тогава са забранени всякакви протести на пл. „Таксим“, който е традиционно място за неформално събиране на жителите на Истанбул за изразяване на несъгласието им с решения на властта.

Ердоган представя проекта за промяна на парка Гези като ключ към запазване наследството на страната. “Ако искаме да запазим историята си, трябва да възстановим тази историческа структура, да я изградим наново,“ каза той.

В разгара на протестите през 2013 г. върховния административен съд на Турция блокира намеренията за реконструкция на парка "Гези", но миналата година решението беше преразгледано поради обжалване от страна на кметството на Истанбул.

Опонентите на Ердоган описват този ход като стремеж към диктаторско управление – обвинение, което бе сред основните срещу Ердоган по време на протестите преди 3 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама