Фотокапани ловят хищници в Атанасовското езеро

16:17, 20 юни 16 / Любопитно 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-значимите отрицателни фактори за птиците в Атанасовско езеро са наземните хищници - най-вече чакали и скитащи кучета. Хищниците влияят пряко, като изяждат яйцата и малките и стъпкват гнездата и непряко - безпокоят птиците, принуждават ги да напуснат местата за гнездене и да изложат на риск яйцата и малките, а и изразходват енергия, която им е необходима за оцеляване.

Чрез проекта „Острови на надеждата“, подкрепен от Обществения борд на Telus International Europe със сумата от 2400 канадски долара, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) е закупила два широкоъгълни фотокапана, с които се събира ценна информация за вида и числеността на хищниците в колониите, подходите и времето за навлизане, тяхното поведение и механизмите за преодоляване на защитните съоръжения.

Данните от фотокапаните до този момент показват, че за разлика от други години в района не се наблюдава засилено преминаване на хищници. За това свидетелстват не само ограниченият брой уловени от фотокапаните животни, но и липсата на техни следи край защитните съоръжения и спокойствието, което демонстрират птиците в колониите. Предстои да бъде анализирана събраната досега информация, за да се уточни броят на животните, техният пол и възраст и подходите им за навлизане. Положителната новина е, че изградените "острови на надеждата" функционират успешно и в колониите е пълно с възрастни птици и техните новоизлюпени малки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама