Камери ще пазят стълбите и подлеза на Тунела-север в Пловдив

16:23, 20 юни 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Охранителни камери ще бъдат монтирани на стълбището към площадката над Тунела, както и в подлеза на Тунела-север.

"Подлезът е най-пряката връзка между "Капана" и Стария град и искаме тя да бъде чиста, приветлива, да я опазим и да може да привличаме туристите по естествен начин", коментира кметът Иван Тотев.

Освен камерите ще бъдат монтирани и обозначителни табели, които да упътват гостите на града към Стария град.

Догодина на площадката над Тунела ще бъде монтиран метален макет на цялото Трихълмие, който ще представя детайлно знаковите къщи и важните исторически места в архитектурния резерват. Макетът ще е с площ около 3 квадратни метра. Вече са водени разговори със студиото, което е изработило макета на Рилския манастир за Брюксел, но най-вероятно ще се мине през процедура за обществена поръчка за изпълнител на макета, уточни Тотев.

Припомняме, че облагородяването на мястото над Тунела започна в началото на миналата година. Дотогава там имаше битово заведение, което бе премахнато и на негово място вече се оформя място за отдих с пейки, озеленяване и осветление.

"От 1990 г. на това място неизменно Община Пловдив е позволявала да има търговски обекти, които са расли един върху друг. Фундаментните бетонни плочи, налети тук, бяха достигнали до дебелина 1.5 метра. Отне ни повече от 2 месеца да разчистим пространството ", поясни кметът. По думите му след премахването на фундамента буквално се е разкрила арматурата на Тунела и е трябвало наново да се изгради конструкция и да се направи солидна хидроизолация. Стойността на дейностите е надхвърлила 150 хиляди лева.

След цялостното реновиране площадката над Тунела ще се превърне в място, където туристическите групи, влизащи в Стария град, ще се спират, за да наблюдават града отвисоко. Това ще е и нов маршрут към архитектурния резерват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама