Закупуват електрически автомобил в Сливен

16:37, 20 юни 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект на Община Сливен за закупуване на нов електрически автомобил е класиран по пилотната схема за насърчаване използването на електрически превозни средства. Това стана с решение на Управителния съвет на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд, състоял се на 14 юни 2016 година.Сред одобрените бенефициери са Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика, Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ и 22 общини. Ще бъдат закупени общо 34 електрически и 10 електрически хибридни (plug-in) превозни средства.  Екологичните превозни средства ще спестяват годишно 138 тона въглероден диоксид.

Електрическият автомобил за Община Сливен се предвижда да бъде използван за административни нужди. Очакваният годишен пробег е около 22 000 км., като размерът на редуцираните годишни емисии на въглероден диоксид е 4124,39 кг. Безвъзмездното финансиране е на стойност 20 000 лв., като общината осигурява допълнително собствени 10 000 лева. 

Основните цели на проекта са свързани с ограничаването на изменението на климата, подобряване на качеството на въздуха и намаляване на шумовото замърсяване. Това са и основните критерии за оценка на проектите по схемата, като към тях са прибавени и икономическите ползи.

До средата на август 2016 г. ще бъдат избрани доставчици по реда на Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Очаква се първите електромобили, закупени по пилотната схема, да пристигнат най-късно през месец ноември, брандирани по подходящ начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама