ЕС продължи с година операция „София“ в Средиземно море

16:39, 20 юни 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външните министри на страните от ЕС се споразумяха да продължат военноморската операция на Общността в Средиземно море под кодовото име „София“ с една година – до 27 юли 2017 година.

Опрецията, насочена срещу трафика на хора, ще включва обучение на либийската брегова охрана и стъпки за контрол на спазването на наложеното от ООН оръжейното ембарго на  африканската страна.

Съветът на ЕС отбелязва, че законната либийска власт е поискала съдействие за обучението на военноморските сили в страната. Предвижда се либийската брегова охрана да бъде научена как да преследва трафиканти на хора, които опитват да преведат незаконно мигранти през морето.

Спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН, се разглежда в пряка връзка с възможностите за пресичане на потока от въоръжение, с което се снабдява либийският клон на "Ислямска държава".

Операцията беше открита на 22 юни 2015 година и влезе в активната си фаза през октомври с.г. В нея бойни кораби на държави от ЕС прихващат и конфискуват съдове на трафиканти на хора и ги предават на италианските власти.

Досега са заловени 71 трафиканти и неутрализирани 139 съда, съобщи Съветът на ЕС. Спасен е животът на 16 000 мигранти, се казва в съобщението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама