Над 40 български песни искат да участват във фестивала „Златни искри“

17:33, 20 юни 16 / Култура 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 43 песни на автори на детска музика от България са заявили желание да участват в тазгодишното издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“, съобщиха организаторите.  15 са допуснати при предварителната селекция, като до финалите ще останат 10 песни. Това е четвърто издание за фестивала, чийто фокус е детската популярна песен. Досега в изданията му са участвали деца - изпълнители  и автори на песни от Италия, Сърбия, Великобритания, Македония, Беларус, Русия, Малта, Молдова, Украйна, Унгария, Азерабайджан, Грузия, Армения и Румъния.

Сред лауреатите на фестивала са Мика от Армения, който стана втори във финала на миналогодишната детска "Евровизия" в София, както и Лариса Григориева, Александър Филин, Дария Атамановская  от популярния руски  детски формат "Глас" и др.  Българските участия и в двата конкурса са били много силни. Сред авторите лауреати  са композитори  като Хайгашот Агасян, Васил Делиев, Пепи Писарски, Красимир Гюлмезов и  др.

Фестивалът ще има  две конкурсни вечери  - международен  конкурс за песен и конкурс за изпълнители. Конкурсът за песен за втора година ще се проведе на специално изградена сцена в историческия музей „Римски терми“ на 30 юни тази година.

Европейският музикален фестивал „Златни искри“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама