НПО-та от парламентарната комисия за гражданите напът да напуснат

17:47, 20 юни 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствените организации в Обществения съвет към парламентарната комисия за взаимодействие с гражданите са напът да напуснат. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от „Правосъдие за всеки“ след отказа на парламента да обсъди и излезе с решение по седемте им идеи за реформа на съдебната система.

След призив на Антоанета Цонева от Института за публична среда НПО-тата да се разграничат и да напуснат комисията в НС зам.-председателят на Обществения съвет Ива Таралежкова (Форум Гражданско участие) уточни, че са предприели стъпки точно в тази посока. До седмица - две те смятат да излязат с позиция, в която да покажат, че нито едно тяхно становище не е взето предвид от депутатите.

Сред членовете на съвета са Български център за нестопанско право, Асоциация на българските училища в чужбина, Национална мрежа за децата, Работилница за граждански инициативи и др.

Цонева отиде и по-далеч, като предложи на организаторите да поискат от шефа на комисията Бойка Маринска, депутат от Реформаторския блок, да си подаде оставката, което обаче не срещна одобрение.

Активистите решиха, че след отказа на парламента да разгледа техните предложения, те ще се обърнат към президента Росен Плевнелиев да използва правото си на законодателна инициатива и така текстовете им да стигнат до пленарната зала.

Според председателя на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков има опасност депутатите да променят закона за референдумите в посока ограничаване правата на гражданите – за това те съдят по действията с тяхната национална гражданска инициатива за седемте идеи за съдебна реформа.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов е споменал по време на обсъжданията, че парламентът трябва да се извади като адресат на подобни инициативи по закона за допитванията.

Преподавателят по конституционно право Атанас Славов пък призова да се работи за това гражданите да имат законодателна инициатива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама