Русия е удължила ембаргото за български храни с една година

18:54, 20 юни 16 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската федерация е удължила ембаргото за внос на храни от България с още една година. Това заяви в Бургас земеделският министър Десислава Танева. Първоначално ембаргото беше наложено през миналата година заради прозападната позиция на страната ни спрямо ситуацията с остров Крим. Тогава руското правителство наложи ограничения и върху пътуването на свои граждани за почивка у нас, заради което през миналото лято беше отчетен значителен спад на руски туристи по българското Черноморие. През пролетта на тази година отношенията се позатоплиха заради политическата ситуация по оста Русия – Турция и руснаците отново се завърнаха на родното море. Надеждите, че заедно с това ще отпадне и цялото ембарго за внос на наши храни в Русия, обаче засега не намират покритие.

През месец май руското правителство е отменило ембаргото само за месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни. Документите, които ще уреждат как и по какъв начин един оператор може да влезе на руския пазар с меса и зеленчуци за детско хранене, все още са на обсъждане в руското правителство и ще бъдат издадени, като със сигурност това ще бъде разрешителен режим, провеждан от руските власти, обясни Десислава Танева.

В Бургас земеделският министър съобщи и че до 10 юли ще бъдат извършени плащанията по мярка 10 - „Агроекология и климат“. В момента текат плащанията за дребните земеделски стопани, като срокът е до 30 юни.

Добив от над 500 килограма ръж пък очакват от Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. Неговият председател Николай Киров каза, че ръжта я засята в края на октомври със семена от Германия. След жътвата една част от добива ще бъде пратена за семена в Германия, а останалата ще бъде дарена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама