Селища с до 250 души да си избират пряко кмет, искат Петър Славов и Мартин Димитров

22:30, 20 юни 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внасят предложение в приетия на първо четене Изборен кодекс селищата с до 250 жители да могат да избират пряко кмета си. Това става ясно от сайта Гражданска платформа, където се публикува коментира и информация за инициативите на двамата реформатори.

Целта на предложението е да бъде значително намален прагът за провеждане на кметски избори в малки населени места, тъй като в момента прякото избиране е само за селища с над 400 души.

„В момента практически е отнета възможността за местно самоуправление на голям брой от малките населени места в страната. Последното, освен че противоречи на чл. 2 от Конституцията, не кореспондира и с принципите на демокрацията и съвременните европейски практики.

Трябва да се има предвид и че след години на миграция и обезлюдяване, населението на много от българските села намаля и голям брой от тях няма да могат да покрият силно завишените критерии за образуване на кметство. Тоест там избори за кмет няма да се провеждат, а ще им бъде назначен кметски наместник. Подобно отнемане на правото на самоуправление, може да се очаква, допълнително да засили негативните тенденции за миграция към големите градове и обезлюдяване на българското село“, пишат в мотивите си Славов и Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама