Представят проекта за реставрация на къщата музей "Христо Смирненски"

07:43, 21 юни 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В двора на къщата музей „Христо Смирненски” на ул. „Овче поле“ № 116 в София Националният литературен музей ще представи пред медиите проекта „Реставрация, консервация и адаптация на сгради на Музеен комплекс „Христо Смирненски“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. 

 

Арх. Константин Пеев („ЕКСА”) и Соня Кирицова - главен уредник на къщата музей, ще представят мерките, които ще бъдат предприети за възстановяването на сградите. Ще бъде анонсирана и концепцията на музейните специалисти за социализация на един от най-старите музеи в София.

 

На представянето на проекта във вторник представителите на медиите ще чуят и стихове на поета в изпълнение на актьора Янко Лозанов, съобщават от Националния литературен музей /НЛМ/.

 

Къщата, в която е живял Христо Смирненски от 1916 г. до 1923 г., е паметник на културата от национално значение. Музеят е затворен за посетители от 12 години поради тежко физическо състояние на сградите. Последното обновяване на музейната експозиция е от далечната 1969 г., припомнят от НЛМ.

 

Директорът на Националния литературен музей Пламен Крайски и екипът му активизираха в последните месеци своите усилия и за спасяване на дома на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски“№ 136, който вече е с обновена фасада. 

 

Проектът, който ще бъде представен на 21 юни, се финансира от Министерството на културата, което отпусна средства и за извършения преди две години ремонт на покривната конструкция на музея на Смирненски.

 

Амбицията на музейните специалисти е в най-скоро време къщата музей на Христо Смирненски на ул. „Овче поле“ № 116 в столичния район „Възраждане“ да отвори врати за посетители и да се превърне в привлекателно културно средище и пространство за образователни програми, семинарна и изследователска дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама