Учител призна за скрито пенсиониране, целящо да не се получат 10-те заплати обезщетение

08:09, 21 юни 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тече едно скрито пенсиониране на учители, което гледа да избегне датата 1 август, от когато ще влязат в сила 10-те заплати обезщетение. Това заяви по бТВ преподавателят от столичното 40-то училище Валентина Лажанска.

Думите й дойдоха само два дни след националния събор на учителите в "Арена Армеец". На него образователният министър Меглена Кунева обяви, че тя и преподавателите трябва да се борят за увеличение на заплатите в гилдията с 10% от началото на следващата година. Думите й обаче бяха приети, като вече сигурно повишение на парите на учителите. Едно от обещанията на Кунева бе свързано и с броя на заплатите за обезщетение при пенсиониране.

Отношение по казуса взе и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че това не е било съгласувано с него. Финансовият министър Владислав Горанов също отрече да е дал съгласие да отпусне допълнително пари за заплати.

„Наслушахме се на обещания. В най-големите кризи се обещават едни пари. В момента дори при подписването на колективния трудов договор, не се случват нещата така. Заявяването се разминава с реалните бюджетни неща", каза още Лажанска и добави, че цяла гилдия учители си отива обидена от образованието.

По думите ѝ в момента трябва да имаш близък директор, за да те назначат в учебно заведения, а младите преподаватели нямат достъп до училищата. Тя бе категорична, че не се викат специалисти по дадената дисциплина и няма конкурсно начало.

„Останахме излъгани от всички, имаше само едно празно говорене. Тези пари за събора можеха да бъдат вложени в училищата“, коментира още тя.

От своя страна зам.-председателят на образователния синдикат към КТ „Подкрепа“ Георги Шошев добави, че трябва да се помисли за мандатност на директорите, за да може младите учители да израстват и да се кандидатират за този пост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама