Само в България лекарите работят на ишлеме, смята Москов

08:56, 21 юни 16 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само в България лекарят работи на ишлеме. Това коментира по БНТ здравният министър Петър Москов по темата за състоянието на лекарската професия. Според него системата на финансиране на болниците е сгрешена и трябва да се промени, а разговорите между касата, министерството и лекарския съюз били като „котка в чувал“.

„През цялото време по мен, служителите и НЗОК вървят преписки. Нито аз, нито правителството ще спрем. В последната година са нарушени търговски интереси. Над 250 млн. лв. са влизали в определени търговски интереси. Вследствие на последователна и ясна политика на това мнозинство по отношение на лекарствата, имаме договореност с фармацевтичните компании. Миналата година те върнаха в бюджета на касата 45 млн лв., тази година са около 70 млн. лв. С тези пари публичният фонд може да закупува повече медицински услуги“, похвали се здравният министър и допълни, че е наясно, че ценообразуването на лекарствата е нечестно. Според него огромната част от организациите са с договори с фармацевтични компании.

Москов коментира и състоянието на Фонда за лечение на деца в чужбина, като посочи, че досега там не е имало деловодство. „Има преписки, постъпили през ноември 2015 година, които още не са получили експертно становище. Ще застана с политически ангажимент за това, че този процес, който няма становище, времето му ще бъде сведено до 10 дни по прозрачен начин и с ясна информационна система“, обеща Москов, като допълни, че общественият съвет би трябвало да бъде орган, който внася публичност. По думите му смисълът на фонда не е да се изземат конституционни права, той имал задължения за финансиране на лечението на деца в чужбина.

„Няма никаква причина обществен съвет да се произнася дали мога или не да използвам конституционните си права. Организацията във фонда е била лоша. Начинът на водене на документацията и смисълът на работата на фонда е изкривен. Той ще заработи. Не искам да участвам в разговори на агитки“, коментира още по темата Москов.

Здравният министър подчерта, че България разплага с най-модерната апаратура във всяко едно от направление и се закани: „Камъкът ще бъде избутан, защото аз и министерството не сме сами, защото зад реформите стои политическо мнозинство, лекарското съсловие желае тези промени. НЗОК вече не е пасивен платец на всеки, който иска нещо от държавата“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама