Петър Славов: Хората в малките населени места искат да избират кмет

09:51, 21 юни 16 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С увеличаването на прага за провеждане на кметски избори в малките населени места на 400 души се нарушава конституционното право на самоуправление. Това заяви пред БНР депутатът от РБ Петър Славов, който е един от вносителите на предложение прагът да падне до 250 жители. Преди новия кодекс изискването беше 100 души население, което обаче доведе до това, че в много населени места не се стигна до избори поради технически причини. На други пък вотът трябваше да се повтори заради еднакъв брой гласове.

„Преди последните промени се изискваше над 100 души да има в едно населено място, за да може то да образува кметство и това население да избира кмет. Това конституционно право на самоуправление, в случая, според нас, сериозно се ограничава, да не кажа и нарушава с това трикратно увеличение. Това е и причината ние да търсим някакъв разумен баланс между положението, което беше преди време, и това, което се направи с последните изменения“, посочи той.

Петър Славов призна, че текстът преди промените в ИК, който предвиждаше прагът за провеждане на местни избори да е 100 души, е водел до абсурди.

„За всяко населено място е важно да може да посочи кмета, който да го управлява. Това мотивира хората да търсят развитие на своето населено място, а не да мигрират. Няма да скрия, че тази идея ни беше подсказана именно от хора от такива малки населени места и то в района на Плевен и Свищов“, посочи той.

По думите му хората се притесняват, че, когато им "бъде спуснат отгоре" човек, то той може да няма връзка с това населено място – да не познава хората и проблемите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама